dissabte, 17 de setembre del 2022

PING-PONG AL CENTRE EXCURSIONISTA DE TERRASSA (1951-1952)


          Circular n. 46


          Circular n. 48


          Circular n. 53


          Circular n. 54


          Circular n. 55




 

divendres, 16 de setembre del 2022

PING-PONG AL CENTRE EXCURSIONISTA DE TERRASSA (1950)

          Circular n. 39 


          Circular n. 40


          Circular n. 41


          Circular n. 42


 
          Circular n. 43


 

dimecres, 22 de juny del 2022

L'OPTIMISTA CLUB A L'«ENCICLOPEDIA GENERAL DE LOS DEPORTES» (1954)

«El 8 de diciembre de 1947, don Francisco Casas, don Joaquín Piera, don Mariano Tomás y don José Susana, fundaron en Tarrasa una sociedad deportiva adherida a la Federación Catalana de Tenis de Mesa, denominada Optimista Club, de la que formaron la primera Junta Directiva los propios fundadores.

»La primera competición en que tomó parte esta nueva sociedad fueron los campeonatos de Barcelona-provincia, de cuarta categoría, organizados por la FCTM; desde entonces ha conquistado importantes trofeos y títulos como son: Trofeo Excelentísimo Ayuntamiento de Tarrasa, Trofeo Excelentísimo Ayuntamiento de Canet de Mar, Trofeo Excelentísimo Ayuntamiento de Hospitalet, Trofeo Club Argos, Trofeo La Rubinense y otros muchos obtenidos en encuentros interclubs.

»También algunos de sus jugadores han participado en torneos internacionales, con muy buen éxito. Su bandera es desde su fundación, de color verde, así como el uniforme de los jugadores, que se complementa con un pantalón negro. Desde su fundación, este club va aumentando sus posibilidades deportivas, dado que sus jugadores van ascendiendo de categoría, entrenándose ellos mismos, con gran voluntad, deportividad y amor propio y al Club que representan.

»Este Club tiene organizado un concurso anual denominado Trofeo Casas y Riera, que reune a un crecidísimo número de equipos de toda la región catalana.

»En su domicilio social, sito en Tarrasa, calle Pantano, 57, con teléfono 2495, se reúnen sus socios, en la mayoría jóvenes.

»Actualmente su Junta Directiva está integrada de la forma siguiente: Presidente, don Eugenio Gabarró; Secretario, don José Casajuana; Tesorero, don Jaime Vilamanyá; Delegado de Deportes, don José Junyent; Vocales, Don Antonio Sebastiá, don Juan Garrigó, don Miguel Dalmau, don Eusebio Dalmau y don Miguel Comas».

Enciclopedia General de los Deportes, Madrid, 1954.


diumenge, 1 de maig del 2022

EL TENNIS TAULA AL SETMANARI «¡GOL!» (1952)





                        ¡Gol!, n. 1, 7 d'octubre de 1952



                        ¡Gol!, n. 2, 14 d'octubre de 1952



                        ¡Gol!, n. 11, 16 de desembre de 1952                    



                        ¡Gol!, n. 13, 30 de desembre de 1952






 

dimecres, 20 d’abril del 2022

dilluns, 28 de febrer del 2022

ELS ORÍGENS DE LES FEDERACIONS CATALANA I ESPANYOLA DE TENNIS DE TAULA

El tennis de taula —conegut com a ping-pong durant els seus primera anys— es va començar a practicar a la dècada de 1920 a Catalunya sense cap mena d'estructura federativa. De fet, el 1931 es va disputar el primer Campionat de Catalunya individual i dos anys després es organitzar va el primer Campionat de Catalunya per equips. L'increment de jugadors i clubs va propiciar que fos necessària la creació d'un organisme que regís aquest esport. 

La Federació Catalana de Ping-Pong —posteriorment Federació Catalana de Tennis de Taula— es va fundar el 17 de febrer de 1935 en el context d'una assemblea en la que van participar diverses entitats catalanes dedicades a la pràctica d'aquest esport. Els principals components de la seva Junta Directiva van ser:  Ramon Farran Mestanza (president i fundador del Calella Ping-Pong Club), president; Antoni Rosell, vice-president; Antoni Codina, secretari. La secretaria de la FCPP es va instal·lar a la Gran via de les Corts Catalanes, 592, entresol (estatge del Club de 7 a 9).

L'any 1961 la Delegación Nacional de Deportes va decretar la dissolució de les federacions esportives catalanes i va promoure la creació de federacions provincials. No serà fins al 1982 que no es tornarà a instaurar la Federació Catalana de Tennis de Taula.

* * *

Tot i que el tennis de taula es practicava a Espanya des de feia almenys dues dècades, la Federación Española de Tenis de Mesa no es va formar fins el mes de gener de 1942 o potser a finals de 1941. Ho va fer amb el nom de Federación Española de Ping Pong i la seva seu es va radicar a Barcelona. el seu primer president va ser Andreu Arch (membre del Tívoli PP Club).

Ramon Farran Mestanza ja havia realitzat gestions el 1936 des de Barcelona per a la creació d'un organisme d'àmbit estatal, però l'inici de la Guerra Civil va estroncar la seva iniciativa. La Junta Directiva d'aquell projecte la formaven Antoni Rosell
* * *

El 31 de maig de 1935 —sembla que per iniciativa de Lluís Taltavull, jugador del Wetzikon TTC de Suïssa i del Club de 7 a 9 de Barcelona— es va realitzar a Palma una reunió de diversos clubs practicants del tennis de taula a fi de constituir la Federació Balear de Ping-Pong.